Elinor från Ledvance ger råd
Vad ska man tänka på?

Det finns en rad frågor man kan ställa sig. Hur många ljuspunkter behövs i ett hem? Vilken är skillnaden mellan allmän och riktad belysning och hur ska man tänka kring utomhusbelysningen?
Elinor Eriksson, marknadschef på Ledvance, har en rad praktiska tips hon gärna delar med sig av.

Välkommen att ta del av dessa!.
Handfasta tips!
Höst och vinter närmar sig och mörkret faller snabbt på. Hur tycker du att man ska resonera kring inomhusbelysning? Vilka handfasta tips kan du ge oss kring just belysning inomhus?
Ja efter en ljus vår och sommar börjar nu verkligen behovet av bra belysning göras sig påmint. Som grund tänk alltid på att ha tillräckligt många ljuskällor i ett rum, rekommendationen är 5-7 ljuskällor per rum för att skapa ett behagligt ljus. Färre antal ljuskällor skapar ljuskontraster som är jobbiga för ögat. I hemmet vill man ha mjuka övergångar. Välj gärna dimbara ljuskällor. Har du ingen dimmer så är det inget problem numera finns sk ”click to dim” – ljuskällor. Med dessa kan ljusets styrka regleras via en vanligt strömbrytare.
 
Var ska ljuset falla?
Vad tycker du är viktigast att tänka på när man väljer belysning till sitt hem?
Fundera över vad du vill att din nya armatur ska tillföra. Ska den vara ovanför matbordet så kanske du vill ha ett riktat ljus som gör att ljuset faller ner på bordet och inte bländar de som sitter. Det kan ibland vara frestande att köpa den där snygga armaturen som man sett på bild. Men tänk på att även se den upplyst live för att få en uppfattning om den passar just i ditt hem och där du har tänkt att ha den. Vill du att den ska belysa uppåt eller neråt eller kanske åt sidorna. Var vill du att ljuset ska falla?
 
Allmän eller funktionell belysning?
Man talar ibland om allmänbelysning och funktionell belysning. Vad innebär detta?
Allmänbelysningen är det grundläggande ljus som man dagtid får från naturligt dagsljus men som på kvällen och vintern måste ersättas av artificiellt ljus, tex en taklampa som sprider ett jämnt ljus över stora delar av ett rum. Funktionell belysning däremot är en riktad belysning över en specifik, avgränsad yta som inte bländar ut i rummet. Ex vid köksbänk, skrivbord eller läsfåtöljen. Syfte att se till så att du har rätt belysning för sysslan och inte behöver anstränga ögonen. Och glöm sedan inte stämningsbelysningen, den svaga och diskreta belysningen som skapar stämning i rummet. Välj gärna en svag ljuskälla med ett varmvitt ljus med en färgtemperatur kring 2700 Kelvin. Ju högre Kelvintal desto kallare och mer blått ljus.
 
Utomhusbelysning
Hur ska jag tänka när det gäller utomhusmiljön?
Jag tycker att man ska tänka på att se till att verkligen belysa sin utemiljö, oavsett om det är trädgård eller en balkong. Att ha en belyst miljö utanför fönstret gör att du slipper att titta ut mot ett otryggt mörkt hål. Belysning utanför fönstret eller en bit ut i trädgården ger ett siktdjup och en trevligare upplevelse. Vet du inte hur eller vad du ska belysa? Prova dig fram och testa olika sätt att belysa med hjälp av en ficklampa. Då kan du få en uppfattning av vad som skulle fungera och bli fint i just din trädgård.
 
Ett sista tips!
Våga gärna att prova sk. smarta ljuskällor. Det finns en stor uppsjö av ”smart belysning” på marknaden som kan styras på olika sätt med hjälp av exempelvis appar eller röststyrning.
 
Bilder och utlån
Kontakta Ulrika på Plodder PR ulrika.gorefalt@plodder.se
eller Mia Bolin på Tres PR info@trespr.se Du är alltid välkommen att höra av dig vid frågor eller önskemål om lån.
Website
Instagram
Copyright © *2019* *Tres PR Plodder PR*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*