Lekens uttryck.
Teckningens nerv.
Gediget hantverk.
Bildens berättarkraft.

Fine Little Days sortimentet genomsyras av alltifrån konstnärsposter, kök- och inredningstextiler till presentartiklar och mode, för barn och alla de som är unga i hjärtat.

” Vi är ett livsstil- och designföretag som tror på lekens uttryck, teckningens nerv, gediget hantverk och bildens berättarkraft ", säger en av grundarna till Fine Little Day, Ulrika E. Engberg
I detta pressmeddelande bjuder vi på en intervju med Fine Little Day, lyfter två textilfavoriter och presenterar FLD Art Award.

Trevlig läsning!
 

Hur uppstod Fine Little Day?
Det startade 2007 som en fotoblogg med tillhörande liten webbshop av fotografen och formgivaren Elisabeth Dunker. Detta utvecklades till ett samarbete mellan oss 2012. Då började utvecklingen av varumärket och produktportföljen började långsamt ta form. Sedan dess har det vuxit organiskt, från oss två och en assistent till 8 anställda, egen butik, webbutik och återförsäljare över hela världen. Smått fantastiskt!
 

Hur skulle du beskriva er filosofi?
Vi bejakar gärna det udda, oväntade och skeva. I kärnan i vår identitet ligger en öppenhet för lust och infall. Vi gillar tanken på konsekvent inkonsekvens och ser lekfullhet som en styrka. Och vi behöver inte resa långt för att finna magin i vardagen. 

Grundarna Ulrika E. Engberg och Elisabeth Dunker
Foto: Hilda Grahnat

Ni samarbetar med olika formgivare. Berätta gärna mer om detta.

Det är en av de delar vi brinner starkast för och något som legat i Fine Little Days själ sedan bloggtiden. Vi vill lyfta formgivare och presentera dem för en större publik. I takt med att vi växer har också samarbetena blivit fler, samtidigt som de är väl utvalda. Konstnärer som får göra en poster-kollektion eller en keramiker som gör mönster till en textilkollektion, uttrycken kan bli flera, men det viktiga är att vi får ett pirr i magen av idén. Ofta har vi en tydlig idé från start, eller så blir det en bollning mellan oss och formgivaren. Det som kommer presenteras i januari på Formex 2022 har vuxit fram under två års tid, så länge har vi aldrig jobbat fram i något.

Var sker tillverkningen?
All papperstillverkning och en del textil sker i Sverige. Linnetextilierna tillverkas i Litauen, Lettland och Indien hos leverantörer som har ISO- och miljöcertifikat. 

 

Hur väljer ni era produktgrupper?
Det har vuxit fram organiskt. Eftersom vi själva är ett mönsterföretag har textil och papper varit grunden i vår egen produktion. Keramiken köper vi in av småskaliga formgivare, då det kompletterar vårt eget sortiment. Det är ett personligt urval av produkter vi fallit för som skapat de produktgrupperna vi har. Mycket hjärta!

Säg "hej" till två textilfavoriter!

Bouquet
Design: Isis Maakestad

 

Bouquet är formgivet av den norsk-svenska konstnären Isis Maakestad och återfås som kökslinne eller metervara. Ett vackert jaquardvävt mönster av linne i milda toner. Genom jaquardtekniken återges färgerna omvänt på de båda sidorna. Välj den färgvariant du tycker bäst om för dagen. Utgå ifrån metervaran och skapa dina egna produkter, eller ta inspiration från Ushyte / Johanna Grigarová som i bilden nedan sytt en vacker och sommarsval blus. Alternativt duka bordet med Bouquet som fond.

Foto av Bouquet: Adam Lukáč

 

NYHET!
Surfers
Design: Elisabeth Dunker


Efter swimmers och skiers kommer surfers. Man får liksom aldrig nog av att testa nytt! Kommer man inte iväg till Apelviken, Mölle, Biarrizt eller Costa Rica får man drömma sig bort med huvudet på kudden!
Kuddfodral i mjuk kraftig oblekt linnekanvas med broderade surfers.

 

Uppmuntran för konstnärliga insatser

FLD Art Award

Som en del i arbetet med att uppmuntra oetablerade talanger inom visuell konst och formgivning, instiftade företaget Fine Little Day Art Award 2021.
Fine Little Day Art Award är ett oberoende pris för samtidskonst inom alla typer av visuella och kreativa konstformer. Genre, bakgrund och erfarenhet är inte avgörande, utan arbetet granskas och värdesätts. Fine Little Days jury delar årligen ut 2500 EUR till utvald konstnär med syftet att lyfta och uppmuntra dennes konstnärliga insatser.

2021 tilldelades Johanna Grigarová FLD Art Award för hennes skapande. Johanna är en modetextildesigner med kandidatexamen från Textildesign (2017) och en Master från Modedesign (2019) vid Academy of Fine Arts and Design i Bratislava, Slovakien. Hennes fria och konstnärliga uttryck visar sig genom både distinkt och autentisk estetik. Nyfiken på att veta mer? Läs gärna här:

 
FLD Art Awad 2021 Johanna Grigarová
Bilder och utlån
Kontakta Mia Bolin på Tres PR info@trespr.se eller Ulrika på Plodder PR ulrika.gorefalt@plodder.se
Samtliga bilder finns även att ladda ner från Tres PR:s bildbank

Du är alltid välkommen att höra av dig vid frågor eller önskemål om lån.
Website
Instagram
Pinterest
Vimeo
YouTube
Copyright © *2019* *Tres PR Plodder PR*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*