Bekanta er med

Hantverksglädje, funktion och hållbarhet

Vi önskar ta med er till ljungBYljungs värld. En värld av handgjord keramik i vackra toner. En kärlek till materialet för "att det inte går att låta bli". En teknik och tillverkning som blev en ventil i en stressad tillvaro. Ett sortiment att älska och ta till sig, där varje del är unik och värd att ge lite extra uppmärksamhet.

Välkommen till ljungBYljung
 
Bakom ljungBYljung står Emma. Varje produkt i sortimentet har passerat hennes händer och granskats av hennes öga. "Jag brinner för hantverket, det ärliga och hållbara. I en värld där vi så länge konsumerat över våra resurser, utan att fundera över vad vi köper, behöver vi omvärdera vårt sätt att leva. Vi vill veta vad vi köper och hur det tillverkats" , säger Emma.
ljungBYljung tillverkas i Emmas studio i Ljungby, Småland. Här formas produkter för det dukade bordet, inredningsdetaljer och artiklar för badrummet. Glasyrerna är naturnära i sin färgskala och kan med fördel kombineras. "Keramiken ska vara slitstark och kunna användas både till vardag och fest. Jag vill också att mina produkter ska gå att variera, gröna tallrikar med vita koppar och en beige salladsskål," fortsätter Emma.

Nedan presenterar vi några av färgfamiljerna Bossy Green, Sense och Vintage White.
Inköpsställe: ljungBYljungs webshop samt i Norrgavels fysiska butiker
 

Bossy green

Bossy green är en unik, handgjord serie keramik i stengods. Då produkterna är drejade i tålig grå stengodslera kan den med fördel diskas i maskin. Den gröna glasyren är levande och varm, inspirerad av den småländska naturen. Ibland blir färgen mörkare, ibland blir den ljusare, beroende på hur tjockt glasyren lägger sig. Även i denna serie blir drejlinjerna tydliga och vittnar om ett hantverk. En serie bestående av tallrikar, kaffekoppar, tekoppar, kannor, tallrikar och fat, äggkoppar, skålar, ljusstakar, vaser och krukor.

Sense

SENSE är ljungBYljungs senaste serie av matt svart keramik. Den svarta glasyren är diskret och smälter samman med den mörka leran. Tallrikarna är drejade i tålig svart stengodslera och kan med fördel diskas i maskin.  Tallrikarnas drejlinjer visar tydligt att varje del är ett hantverk. Varje alster är en aning olik den andra och blir tillsammans en vacker komposition av dukat bord. Till serien hör tallrikar och fat, kaffekoppar, espressokoppar, tekoppar, skålar, ljusstakar, vaser och krukor.

Vintage white

Vintage white är en klassisk glasyr. En tidlös design och serie. Den vita glasyren är levande och varm, vit med inslag av något som påminner om fina sandkorn från någon av Smålands alla sjöar. Kombinera Vintage White med någon av de andra vackra glasyrerna eller låt den stämningsfulla och milda färgtonen verka på egen hand.

Vi avslutar med att ställa några frågor till Emma.
Trevlig läsning!

Hur och när startade resan?
Efter en lång tid av stress och press behövde jag en ventil, något roligt att fokusera på. Leran passade mig perfekt. Man kan vara kreativ, experimentera med former och glasyrer men det är också en produkt man kan använda och ha nytta av, till vardag och fest. Man kan inreda med keramik och ofta värnar man om det handgjorda i väldigt många år. Det ger en speciell känsla när man vet att det är en människa som skapat det där fina man håller i sin hand. Dessutom så skiljer sig produkterna åt lite grand, det blir aldrig ”helt perfekt” och det finns någon sorts frihet i det.
Jag började en kvällskurs med en nära vän 2016, gick några terminer och ville sen fortsätta med lera och bygga vidare på mitt intresse. Sökte då in till folkhögskola och började läsa keramik. När utbildningen var klar hade vi sålt vårt hus, köpt en ny fastighet där jag kunde ha min verkstad, byggt studio och inrett en butik. Jag hade sagt upp mig från min heltidstjänst och startade i gång företaget.
 
Hur tänker du när du formger produkter? Utgår du ifrån vad du själv önskar, eller ser du en köpare framför dig?
Både och. En del produkter har tillkommit efter mina egna behov men även efter önskemål från kunder. Märker jag att en produkt inte uppskattas, försvinner den. Lika mycket som jag tänker på vilken estetik jag vill ha, lika mycket tänker jag på den praktiska aspekten. Är koppen skön att hålla i handen, får tallrikarna plats i diskmaskinen, fastnar vatten i fotringen efter disk, kommer kunden vilja behålla produkten länge eller kommer de att tröttna på den snabbt? Jag vill inte sälja en produkt som jag inte är stolt över. Det räcker inte med att den är snygg. Jag tycker också att man ska ställa högre krav på bruksgods jämfört med vaser och inredning. Det används på ett annat sätt.
 
Vad vill du att man ska tänka när man hör ljungBYljung?
Hantverk, kvalitet och långsiktighet.
 
Bilder och utlån
Kontakta Ulrika på Plodder PR ulrika.gorefalt@plodder.se
eller Mia Bolin på Tres PR info@trespr.se Du är alltid välkommen att höra av dig vid frågor eller önskemål om lån.
Önskar du ladda ner bilderna på egen hand? Logga in på TRES bildbank.
Website
Instagram
Facebook
Copyright © *2019* *Tres PR Plodder PR*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*