Klint - det nya sättet att inreda med färg

Viljan att göra det enklare och roligare att inreda med färg har lagt grunden till Klint − det nya svenska färgvarumärket. Med en noga utvald färgpalett om 60 olika kulörer, smidiga färgpåsar istället för besvärliga hinkar och en ny typ av handmålade färgprover, så kallade “provark”, har det traditionella sättet att måla om förvandlats från renoveringsprojekt till inredningsupplevelse.
Välkommen att ta del av berättelsen om hur allting började i en liten studio på Södermalm.

Från idé till verklighet

30 April 2021 startade Klint. Under månaderna innan hade en lånad studio på Södermalm i Stockholm fått utgöra både verkstad och studio när över 200 interiörmiljöer målades och inreddes för att noga välja ut den kurerade färgpaletten. Många var de kulörer som inte riktigt kändes helt rätt och fick ge upp sin plats till förmån för utvalda färger som Terracotta, en fantastisk rostig brunröd. Samtidigt handmålades den första omgången av ca 1500 stycken provark, en ny typ av självhäftande färgprover som fästs direkt på väggen. Till slut var Klint redo att göra det enklare och roligare för alla som vill inreda med färg.

Grundare och idémakare är Daniel Öhman. En driven och kreativ person som tilltalas av de stora visuella möjligheter som erbjuds av att jobba med ett så grundläggande element som färg, och samtidigt få tillfället att bygga ett företag och kultur där kreativitet har en naturlig och självklar plats.

 

"Våren 2020 satt jag på mitt tidigare jobb och började känna att… detta klarar jag snart inte av längre. Försökte alltid göra ett bra jobb och göra cheferna nöjda men kände mer och mer att jag hade mycket idéer jag aldrig fick tillfälle att förverkliga. Droppen blev när jag berättade för min chef att det fanns en roll på företaget jag trots allt var intresserad av, och fick höra - “Självklart! Om 7 år! Då bestämde jag mig för att förändra tillvaron. I Klint känner jag att jag äntligen hittat hem eftersom jag får kombinera mina egna intressen i färg och form med produktutveckling, vilket jag tror i grunden innebär är att lyssna på alla människor som målar om, förstå vilka problem de möter och hjälpa dem att göra det enklare och roligare", säger Klints grundare, Daniel Öhman.

Vad utmärker Klint?

Klint har förändrat upplevelsen av att måla om på flera sätt. Grunden till utvecklingen har kommit från de många intervjuer som tidigt genomfördes med familjemedlemmar, vänner och bekanta som hade målat om innan dess att Klint fanns. Från dessa intervjuer har företaget sedan tagit ett helhetsperspektiv för att göra varje steg i upplevelsen bättre. Flera av de idéer som nu blivit till Klint har kläckts direkt under ett vanligt telefonsamtal med en kund.

 

"När jag tidigt på resan hade pratat med ett 30-tal personer som nyligen målat om insåg jag att det fanns ett enormt utrymme för utveckling och innovation, både i termer av kundupplevelse, men också på hållbarhetssidan. Att prova en kulör hemma med en traditionell färgprovsburk på 5 dl innebär exempelvis att mer än hälften av färgen blir till onödigt spill eftersom att det endast behövs ca 1 dl för provmålningen. Att bli av med provburkarna kräver i sig dessutom ofta en biltur till en återvinningscentral. Våra provark däremot, är målade med ca 1 cl färg per ark (!), vilket innebär att det går åt 98% mindre färg jämfört med en vanlig provburk. För alla som ändå vill provmåla istället för att använda provark, tog vi istället fram ett minifärgprov på endast 10 cl; precis så mycket som behövs, men inte mer. Detta är möjligt för oss eftersom alla våra färger kommer i påse, i en smart återförslutningsbar förpackning, som sedan går att lämna direkt i förpackningsåtervinningen när den är tom. Eftersom vår färg innehar både Svanenmärkning och EU-blomman, klassas den inte som miljöfarligt avfall, utan de tomma färgpåsarna går lika bra att lämna i förpackningsåtervinningen som en tom diskmedelsflaska", säger Daniel.

Även färgvalet som kunder ställs inför har utmanats med nya idéer. Många som målar om känner sig osäkra inte bara på vilken kulör de ska välja, utan även på mer tekniska frågor såsom glanstal, matthet och skillnaden mellan exempelvis takfärg och väggfärg. Dessa frågor vill Klint bespara sina kunder och har därför gjort valen enklare. Alla väggfärger i matt och takfärg i helmatt. Vidare är färgpaletten i dagsläget begränsad till cirka 60 kulörer, med ett slutmål om cirka 100. En snickerifärg är under utveckling och kommer snart att gå att köpa i alla kulörer.

Hur har det gått?

Det fungerar!

Hittills har ca 2000 kunder valt färg med Klint. Det har målats allt från badrumstak och sovrum till knopplister och krukor, allt med färg som levererats hem direkt till dörren i en påse, inom 1-3 dagar efter beställning. 

“Vi är väldigt tacksamma för gensvaret vi fått från våra kunder och samarbetspartners efter lansering i Sverige. 8,6/10 i genomsnittligt kundbetyg visar att vi börjar hitta rätt i vårt erbjudande, men vi har många kul idéer kvar att förverkliga. Vi har även hunnit förtydliga vår vision - att inspirera och hjälpa dig skapa ett hem du älskar att komma hem till. Ett häftigt exempel vi har sett hittills är till exempel vår K60 — Fiji i ett vardagsrumstak hemma hos Henrietta Fromholtz. Den gick så fint ton-i-ton med himlen utanför, att det plötsligt kändes som att man var utomhus. Det blir man glad av!”
 

En sista fråga

Ni är nystartade…var ser ni er om 3 år?

"Om 3 år har vi hjälpt ännu fler både i Sverige och utomlands att inreda med färg! Vi har visat hur fint det kan bli om man bara vågar testa den där idén om ett Lindblomsgrönt tak, en hall i Terracotta, eller ett klarblått kök", avslutar Daniel.
 
Vill du veta mer? Besök www.klinthome.se
Önskas prover eller pressbilder? Kontakta TresPR eller Plodder PR. Pressbilder når du även via TresPRs bildbank.
Vi nås även på mail eller mobil:
Tres PR: info@trespr.se  -  0709-838855
Plodder PR: ulrika.gorefalt@plodder.se - 0708-270553

 
Website
Instagram
Facebook
Copyright © *2019* *Tres PR Plodder PR*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*