Nyheter från Stolab

Morgondagens klassiker

Ny färgvärld
Miss Button i ny skepnad
Prima Vista i smoked oak
 

NY FÄRGVÄRLD


”Med start i den naturligt vackra träytan vill vi kunna hjälpa våra konsumenter och kunder att inreda sina miljöer, så att man skall våga ta sig utanför vitt, svart och grått.” Så säger Martin Johansson, VD och ägare till Stolab. Ett uttalande som på ett väldigt bra sätt beskriver en av anledningarna till Stolabs nya färgresa. En resa som börjar med fem nya kulörer på Lilla Åland, Pinnockio och Palle Pall.

Stolab har utvecklats till ett betydande varumärke på scenen för såväl svensk formgivning som svensk tillverkning. Allt har präglats av noggrant utfört hantverk och detaljarbete, vilket har lett till möbler som hållit för generationer. Här har många av dagens klassiker fötts och nya lär äntra möbelscenen.
Hjärtat slår för svensk ek och björk. Den rena, vackra träytan kommer för alltid att vara basen i sortimentet men till denna sällar sig nu en ny färgpalett. Färger som alla bär med sig toner från naturen och fått namn därefter såsom exempelvis lingon, dimma och åska.

”I vårt fall var det självklart. Vi började med att fokusera på de vackra träytorna. Vi vill lansera något som skall vara hållbart över tid - eshtetic sustainability - och blir morgondagens klassiker. Kulörtrenden kommer och går varför vi valde att ha de bordsytor som vi idag levererar till tusentals kunder varje år, som utgångspunkt. Med start i den naturligt vackra träytan startade vårt sökande efter matchande kulörer och resultatet av detta visar vi nu för första gången under Stockholm Furniture Fair. Fem fantastiska kulörer som gifter sig med vårt trä-DNA och öppnar upp för vackra, personliga och hållbara kombinationer”, säger Martin Johansson VD och ägare av Stolab.

De nya kulörerna tegel, malva, lingon, dimma och åska har tagits fram tillsammans med färgexperten Sara Garanty. Färger som alla har en koppling till naturen och blir en vacker matchning till de olika träytorna av björk och ek. Kulörerna finns på Lilla Åland stol, karmstol och barnstol samt Pinnockio stol och Palle pall.
Produkterna finns tillgängliga i butik från 14 april.
 
 

Miss Button bjuder in till mjuk sittstund


En produkt som visar prov på Stolabs stora hantverkskunnande genom den tredimensionella sitsen. En pall som både känns bekant och helt ny i sin framtoning. Miss Button är den lite kaxigare i pallfamiljen. Nu kommer den även med klädd sits.

Miss Button är det lite mer moderna svaret på en pall. Formgiven år 2021 av Jonas Lindvall som genom årens lopp kommit att rita en betydande del av Stolabs totala sortiment.  Vi möter Miss Holly, Miss Tailor, Hundranian, Wrap, Tureen och så klart Miss Button, för att nämna några. Med Miss Button introducerades en pall som inte skäms för sig utan som tar plats och gör det med stolthet. Stolab är kända för sina svarvade ben och ryggpinnar. Miss Button för traditionen vidare med de svarvade benen samtidigt som uttrycket genom den stora, generösa och lätt välvda sittytan ger produkten ytterligare karaktär.
Till våren introduceras Miss Button med klädd sits. Möjligheten att inreda mer ”klädda ytor” och samtidigt erbjuda en än mer bekväm sittstund. Samtidigt ger mixen av såväl klädda som trärena varianter ytterligare en dimension vid inredningen.
Med vidareutvecklingen av Miss Button fortsätter det värdefulla samarbetet mellan Stolab och Jonas Lindvall. Ett samarbete som Martin Johansson, VD och ägare av Stolab, beskriver som ”ovärderligt eftersom Jonas har lärt känna Stolabs DNA och samtidigt hjälpt oss tänja på våra gränser. Gränser som jag är säker på att vi kommer tänja ytterligare framöver för att säkerställa målet att skapa morgondagens klassiker”.
 
"Jag har haft förmånen att arbeta med Stolab på deras resa under det senaste dryga decenniet, och därmed också fått vara delaktig i den utveckling som skett. Det finns en hög ambition, diger kunskap, ett rikt designarv samt en enorm drivkraft inom företaget. Fyra beståndsdelar som har gjort att Stolab uppmärksammats mer och mer på den internationella arenan. En viktig del av Stolabs DNA är Lilla Åland från 1942, något utav en nationell klenod och pinnstolarnas pinnstol. Den har fått gott sällskap av nya produkter genom åren när sortimentet utvecklas och vem vet vad framtiden har att erbjuda genom fortsatt produktutveckling och framtida sortiment", säger formgivare Jonas Lindvall.

Miss Button är tillgänglig i butik omgående och kommer vid lanseringstillfället erbjudas i tre olika höjder, 45cm, 62cm och 78cm, samt en mängd olika tyger/läder. Träet går även att få i olika ytbehandlingar.
 

Smoked oak på Prima Vista och Lilla Åland


Målet med Prima Vista var att skapa en vacker och funktionell möbelgrupp. Den perfekta varianten för såväl vardagsfrukosten som de stora festerna. Ett bord som enkelt kunde skifta storlek, beroende på behov och en stol som är så komfortabel att den tillåter långa och bekväma sittningar. En serie som utstrålar form, kvalitet och hantverk och som man därmed vill omge sig med länge, länge. Serien lanserades 2019. Nu får vi se Prima Vista i smoked oak. En ytbehandling som tillför en sober känsla och framhäver seriens linjer och mjuka konturer. Smoked oak kommer även att tillkomma på produkterna Lilla Åland stol, Lilla Åland karmstol och Carl Bord.

Samarbetet mellan Stolab och Marit Stigsdotter är långt, över 30 år. För 10 år sedan anslöt Staffan Lind och gemensamt har de formgivit en rad produkter för Stolab, men även åt systervarumärket Albin. Ledorden vid framtagningen av Prima Vistas stol, barstol och bord var skönhet, taktilitet, komfort och spontanitet. Ord som alla stämmer väl överens med slutresultatet eller som Marit Stigsdotter och Staffan Lind säger: ”Man faller för formen. Och fastnar för funktionen.”

 
Man ska förstås sitta riktigt bekvämt
Det första man upptäcker på Prima Vista stol – och kanske låter handen följa – är den mjukt rundade ryggen i massivträ. Kanske man också ser hur bakbenen med en lätt böj ansluter till ryggbrickan. När man sätter sig, känner man direkt hur skönt man sitter och vill gärna sitta kvar. ”Närkontakt med en bra stol slutar oftast med att man inte tänker på den. Då har man lyckats”, säger Marit och Staffan.
 
Spontanitet och möjlighet att bestämma sig i sista minuten
En snabb extraplats för en varm gryta? Fler oväntade men välkomna gäster? Inga problem! Med ett handgrepp bjuder Prima Vista bord på extra avställningsyta och lika lätt förlängs det utan att man behöver duka av. Tilläggsskivan förvaras i bordet – enkelt, utrymmessnålt och alltid till hands. Utdragslådan har en praktisk yta av kork. Den lösa korkskivan kan tas ur och användas separat som till exempel underlägg för ett varmt kärl. Formgivarna knyter ihop beskrivningen till: Form, komfort och funktion i vacker och genomtänkt förening.
 
Prima Vista i Smoked Oak
Nytt för 2023 är Prima Vista i smoked Oak. Tidigare har serien kunnat erhållas i naturell olja, ljus mattlack samt vitolja. Med smoked oak adderas en djupare ton som för många också är starkt förknippade med just ekmöbler. Den varma och vackra ytan får man fram genom att behandla den massiva ekstolen med en bets som täcks med en vattenburen lack. En mer hållbar version av rökt ek. ”Vi tror att den kan tillföra serien en sober känsla som passar till möblernas form, som ju har klassiska skandinaviska uttryck. Den mörka kulören och lystern framhäver linjerna och de mjuka konturerna”, säger de båda formgivarna.
 
Mer nytt under 2023
Smoked oak- nu även på Lilla Åland stol, Lilla Åland karmstol och Carl Bord. Den djupa, varma tonen som ytbehandlingen smoked oak ger, kommer nu även att finnas på Lilla Åland samt bordsserien Carl. Med detta utökas möjligheten att inreda med en större variation och bredda uttrycket.
Formgivaren bakom Carl bord är Marit Stigsdotter, vilket tillkom som en hyllning till Carl Malmsten och Lilla Åland. Bordet har ett mjukt tilltalande uttryck och generöst rundade kanter. Ett bord som kan anpassas efter större eller mindre sällskap med upp till fyra iläggsskivor. Bordet har vackert svarvade utställda ben och en fasad kant på bordsskivan. Carl går att få med upp till fyra iläggsskivor och finns i massiv björk eller ek.
Förutom Prima Vista och Carl bord kommer även pinnstolarnas pinnstol, Lilla Åland, att från och med mitten av mars vara tillgänglig i smoked oak. Varianten lanserades först i Limiterad upplaga till 80-årsjubileet under september 2022, men blir numera en ordinarie produkt. Med samtliga produkter i smoked oak möjliggörs en möblering av det sobra och stilrena slaget och med ett uttryck som för många är verkligt starkt förknippat med just ekmöbler.
 
Produkterna i smoked oak är tillgängliga i butik fom 17 mars.
 
 
Pressbilder: miljö- samt frilagda, laddas ner från bildbanken hos Tres PR
Instagram
Website
YouTube
LinkedIn
Tres PR
Showroom, Kungsklippan 11 A, Stockholm
Mia Bolin, info@trespr.se
Telefon: 08-6536060 eller 070-9838855
Webb: www.trespr.se

Plodder PR
Ulrika Görefält, ulrika.gorefalt@plodder.se
Telefon: 0708-270553
Webb: www.plodder.se

 
Copyright © *|2019|* *|Tres PR & Plodder PR|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*