Folkkär och världsberömd

Nu lanseras SIXTEN, ett samarbete mellan
Lisa Larson + Gustavsbergs Porslinsfabrik

För 70 år sedan bjöd Stig Lindberg in Lisa Larson att arbeta på Gustavsberg Porslinsfabrik. Samarbetet blev långt och antalen föremål nästintill oräkneliga. Lisa är en av Sveriges mest folkkära formgivare, känd över hela världen och än idag högst aktuell. På hennes 92-årsdag går en stor vandringsutställning vidare till konstmuseet i Hokkaido, Japan, samtidigt som lanseringen av hennes nya serie SIXTEN, planeras på Gustavsbergs Porslinsfabrik. En dekor som sätts på Gustavsbergs ikoniska benporslinsserie. Cirkeln sluts. Resultatet speglar ett samarbete som startade för 70 år sedan och blir en ny kollektion till vår svenska designskatt.
 
 
På Gustavsbergs Porslinsfabrik känner man stor respekt inför samarbetet med Lisa. Genom hennes engagemang och långa period som arbetande konstnär i porslinsfabriken och senare som drivande kraft i Keramikstudion, har Lisa varit av stor betydelse för svensk formgivning och för Gustavsberg som plats. ”För oss är Lisa Larson bryggan mellan vår historia och väg in i framtiden. Hon är en fantastisk förebild som skapar och är nydanande trots att hon har varit med så länge. Vi är mycket glada, för att inte säga hedrade av att Lisa vill göra detta med oss”, säger Oskar Juhlin, VD på Gustavsbergs Porslinsfabrik.
 
En historisk bas för en historisk dekor
Dekoren är placerad på en av Stig Lindbergs benporslinsserviser. Modellen saknar bräm och har därmed en stor betraktelseyta som lämpar sig väl för dekorer. Många av Stig Lindbergs mest kända dekorer är gjorda på just denna modell. Mönstret arbetades fram genom att söka igenom Lisas digra skissarkiv av dekorer för olika typer av bruksporslin och randen blev det återkommande temat som valdes ut. ”Min son Andreas, som är konstnär, bodde hos mig över julen och vi testade olika randiga mönster. Han ritade rent dem på datorn och så skrev vi ut dem på plastfilm och klippte ut, så att vi kunde tejpa fast dem på kopparna och tallrikarna. Jag gjorde små ändringar och vi testade säkert femtio olika varianter under hela jul- och nyårshelgerna innan vi nådde fram till slutresultatet”, säger Lisa.
 
SIXTEN består av 6 artiklar och lanseras i samband med Lisas 92-årsdag på just Gustavsbergs Porslinsfabrik. En stor dag ur många aspekter. ”Det är på sätt och vis som en cirkel som sluts. Den här servisen som Stig Lindberg gjort så många dekorer till. Det var ju han som bjöd in mig att jobba på fabriken för 70 år sedan”, fortsätter Lisa.
 
SIXTEN- ett kul namn
Under skissperioden av otaliga randiga mönster föddes namnet SIXTEN. På vissa mönster var förhållandet mellan de svarta linjerna och de vita mellanrummen 6–10 (six-ten) ungefär som Gyllene snittet. ”Men det var en tidigare version så det är inte aktuellt längre. Fast namnet är kul och fick vara kvar”, berättar Lisa.
 
SIXTEN är tillgängligt i butik med start v 35. En serie och ett samarbete som sannolikt får många Lisa Larson-samlare och porslinsälskare att jubla. Lisa och Gustavsberg har redan försett världen med flertalet design- och formklassiker och nu lanseras en ny. Man kan inte låta bli att undra om det finns fler gemensamma drömprojekt.
 
”Om vi inte hade fler drömprojekt skulle vi inte vara Gustavsberg och Lisa skulle inte vara Lisa”,
svarar Oskar Juhlin.

Låter ju minst sagt lovande!
 
Produktinformation
Material: benporslin
Burk m lock, rek konsumentpris  660 kr
Tekopp konisk, rek konsumentpris 720 kr
Skål 17 cm, rek konsumentpris 905 kr
Tallrik 18 cm u bräm, kantlinje, rek konsumentpris 660 kr
Tallrik 18 cm u bräm, cirklar, rek konsumentpris 660 kr
Tallrik 24 cm u bräm, rek konsumentpris 805 kr
 
 
Gustavsbergs Porslinsfabrik
Nordens enda tillverkare av benporslin

Gustavsbergs Porslinsfabrik som grundades 1825. Allt vårt Porslin produceras i vår fabrik i den röda tegelbyggnaden i Gustavsbergs hamn. Vår tillverkning är en hantverksprocess, baserad på hög yrkesskicklighet och erfarenhet, som skapar det unika levande uttrycket som Gustavsbergs porslin alltid har varit berömt för.
 
Vi är stolta över att skapa ett fantastiskt vackert porslin och att främja spännande samarbeten med samtida konstnärer.
 
Facebook
Instagram
Website
För pressbilder gå till TresPr bildbank 
För utlån inför fotografering - hör av dig till oss!

Mia på Tres PR: info@trespr.se eller ring 0709-838855
Ulrika på Plodder PR ulrika.gorefalt@plodder.se eller ring 0708-270553
Copyright © 2023 Tres PR Plodder PR, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*