Varje matta − ett unikt hantverk

Med en lång historia, erfarenhet och textilt kunnande inom familjen – hela 270 år – drivs Kateha av viljan att arbeta med hållbar textil. Hållbart såväl ur material- och tillverkningssynpunkt som ur den rent estetiska.
Mattorna tillverkas omsorgsfullt för hand, vare sig de vävs, knyts, tuftas eller mönsterskulpteras. Eftersom samtliga är handvävda blir var och en sin egen.
Perfekta och samtidigt lite olika.

Visste du att?
Kateha är ett gammelarabiskt ord för matta med lugg och underbara mattor tuftade eller hantverksmässigt vävda är vad Kateha producerat i Indien av erfarna hantverkare sedan år 1998. Materialen är självklart ull, lin och bomull.
 

Samarbete med flera namnkunniga designers bidrar till mångfald och variation

Kateha har ett unikt kunnande och lång erfarenhet av textil produktion. Produktutveckling och showroom är beläget i Värnamo i Småland. Här utvecklas mattorna, i nära samarbete med framstående formgivare. Dessinateuren Hans Hosak har bidragit med sin typiska formgivningsstil i ett flertal mattor, där Tribulus är den senaste. Våra formgivare med textilkänsla idag är bland andra Charlotte von der Lancken, Katrín Ólína Petursdottír och Anna Kraitz.

I pressmeddelandet nedan presenteras de senaste nyheterna signerade Katrin Olína, Brad Ascalon, Hans Hosak, The Swedes och Barbara Hosak.
Herringbone wild – Katrín Olína
Herringbone wild – Katrín Olína Fiskbensmönstret är en komposition av ytor som använts sedan antiken i golvplattor och vägbeläggning liksom i textilier av alla slag. Denna handtuftade luggmatta, med ”vilda” lugghöjder, bär med sig en lyxig känsla till rummet. Luggen består av 70 % hårdtvinnat kamgarn av nyzeeländsk ull och 30 % tvinnat lin.

Rek konsumentpris: 8 078 sek / m2

 
Verbena – Brad Ascalon
Verbena var en i en serie av skisser som utforskade dominans- och storleksförhållandena mellan objekt på ett papper. Den slutliga designen var en av dessa skisser – tre organiska ringar som överlappar varandra som i ett Venn-diagram, men med lättheten från en handskiss, eller en underskattad, anspråkslös blomma som Verbena. En handvävd ullmatta med organiskt flossamönster som ger mattan en mjuk framtoning. Naturliga masi-garner vävda på linnevarp. Mattan lanseras i tre monokroma, naturliga masi-färger; Brown, Grey och White.

Rek konsumentpris:
Strl: 170/240 cm, 11 730 sek
Strl: 200/300 cm,  17 250 sek
Tribulus Three & Tribulus Four – Hans Hosak
Liksom Tribulus One & Two är dessa två nya mattor formgivna i sju olika fält med vitt och beige garn (Tribulus Three) respektive vitt och grått garn (Tribulus Four), handgjorda i kvalificerade vävtekniker, och åtskilda av skira linjer i kontrasterande färger. Inspirationen till Tribulus kommer från ett besök på Bauhausmuseet i Berlin och via en återblick i Alvin Hosaks (femte generationen textilare i familjen) lärobok från 1907 “Die färbige Gewebemusterung” av Franz Donat.

Rek konsumentpris:
Från: 4 790 sek -14 375 sek
 
Birds Nest – The Swedes
Kollektionen ”Birds Nest” som tack vare sin långlivade popularitet har varit med på Milanomässans jubileumsutställning för Salone Satelite, kompletteras nu med två nya färger, Beige och Grey. Mattan känns verkligen som en trädkrona att bygga bo i. Den runda mattans vackra grenstruktur framhävs tack vare sitt reliefmönster i två höjder. Handtuftad i ren ull med skuren lugg som översta skikt och en lägre lugg som bildar grenmönster.

Rek konsumentpris:
Mått: Ø 220 cm, 18 455 sek
Terreno – Barbara Hosak
Helt ny kvalitet med en tjugo trådar tjock och lyxig väft, i finaste ull naturligtvis. Tanken har länge funnits om att göra en design i en varm, riktigt kraftig och taktil struktur. Mattan vävs på en varp av bomull då dess inneboende elasticitet behövs för denna kvalitet. Avsluten tummar vi däremot inte på, utan Terreno avslutas med fållad linnekant för utmärkt stabilitet. De fyra färgkompositioner som erbjuds är; Blue, Green, Ochre och Terra.

Rek konsumentpris:
Strl: 80/250 cm, 6 375 sek
Strl: 170/240 cm, 13 005 sek
Strl: 200/300 cm, 19 125 sek
Lea original - Hans Hosak
En återlansering av den handtuftade och handskulpterade ullmattan i rektangulär och rund form. Det eleganta mönstret framträder genom två olika lugghöjder. Mattan var med i Katehas första kollektion och vi tycker den förtjänar en renässans och det hoppas vi våra kunder också gör. Lea erbjuds i de fyra färgerna Green, Lion, Rust och Storm blue.

Rek konsumentpris:
Strl: 170/240 cm, 15 555 sek
Strl: 200/300 cm,  22 875 sek
Strl: Ø 220cm, 18 453 sek
Pressbilder: miljö- samt frilagda, laddas ner från bildbanken hos Tres PR
För mer information, högupplösta bilder eller produktlån till fotograferingar, kontakta Mia Bolin på Tres PR.

 
TRES PR
Showroom: Kungsklippan 11 A, Stockholm
Mia Bolin, mia@trespr.se
Tel: 070–983 88 55 
Website
Instagram
Email
PLODDER PR
Ulrika Görefält, ulrika.gorefalt@plodder.se
Tel: 0708-270553 
Website
Instagram
Email