Varje matta − ett unikt hantverk

NYHETSPRESENTATION
Kateha presenterar den nya kollektionen MIMIC samt nya färgkombinationer att inspireras av till kollektionerna BULA, ALLIUM FOX TROTT & ALLIUM TWO STEP.

MIMIC - full av liv och rörelse


Årets nyhet från Kateha är MIMIC, formgiven av Elin Tapper, får en att tänka på skummande vågor, linnetygets vindlande veck och spritsade, syltfyllda desserter. Genom form och riktning, leker mattorna med upplevelsen av rörelse. Mattornas täta luggytor reser sig ur den slätvävda bakgrunden och skapar en sinnlig relief som ger dem liv. MIMIC är frukten av första samarbetet mellan Kateha och designern Elin Tapper.
 
MIMIC lanseras i tre färgställningar: Raspberry Cream, Seafoam & Linen.
Om Elin Tapper
Elin Tapper är utbildad industridesigner med en masterexamen från Lunds Tekniska Högskola och driver idag sin egen designstudio. Influerad av tidigare konststudier, kombinerar hon en explorativ, skulptural arbetsprocess med industridesignerns strategiska förhållningssätt och funktionsorienterade fokus. Med en outtröttlig nyfikenhet, drivs hon av att utforska hur formgivnings sensoriska närvaro påverkar människans emotionella upplevelse. Alltid med en strävan efter att transformera konceptuella idéer till minnesvärda objekt.

BULA - rörelse & taktilitet

Bula är en handvävd matta, formgiven av Ania Pauser, i ull med invävda prickar av lugg som sticker upp som bulor ur mattans släta yta. Det oregelbundna klustret av prickar skapar en rörelse över mattan och ger en taktil känsla när man går på den.
Bula kan antingen väljas i några av de färgställningar som Kateha tagit fram: Green, Coral, Nearly Black och Deep Blue. Det finns även en möjlighet att skapa sin favorit genom att färgsätta enligt egna önskemål. Uppskattat av såväl inredningsarkitekter och stylister som av privatpersoner. Bottenfärg väljs från Alliums färger. Prickarna väljs från Sencillos färger (enfärgade) eller Alliums färger (melerade).
Det är enbart fantasin som sätter gränser!

Ania Pauser
Ania Pauser är utbildad möbeldesigner vid Carl Malmstenskolan, och hon driver idag egen designstudio. Inspirationen till sin formgivning hittar hon ofta i sagornas trollskog, från växter och djur. Mönster och bilder spelar en central roll i Ania Pausers arbeten. Varje föremål ska ha sitt eget uttryck. – Min design ska användas och måste fungera väl men den ska också väcka känslor, säger hon. Förutom mattor formger Ania Pauser möbler, lampor, leksaker och illustrationer.

ALLIUM FOX TROTT - en matta som syns

Allium Fox Trott är en serie som finns sedan tidigare fast nu med än fler kulörer att välja mellan, formgiven av Barbara Hosak. En matta som syns och som med sitt klassiska rutmönster får inredningen att vakna till liv. Allium kan väljas i några av de utvalda kulörerna Dark Green, Silver Blue, Willow Green eller Brown) alternativt skapar man sig egen färgkombination genom att kombinera några av de 17 kulörer som finns i sortimentet.

Om Barbara Hosak
Barbara Hosak är sjunde generationen textilare. Släkten, som alltsedan sedan 1750-talet arbetat i textila yrken som spinnare, vävare, dessinateur och textilkreatör, kommer från forna Tjeckoslovakien. Familjen välkomnades till Danmark efter andra världskriget, tack vare Barbaras farfars textil- och teknikkunskaper. Barbara hade redan i unga år arbetat med, och fascinerats av, textil som material. Efter en tid i Tyskland inom reklambranschen, landade hon på mattorna i Värnamo. – Min vision var att starta ett nytt varumärke som skulle stå för god kvalitet och design. Så blev det! Sedan Kateha startades 1998 har jag målmedvetet strävat efter att ligga i framkant när det gäller design, hållbarhet och kvalitet, vilket innebär ett ständigt och pågående utvecklingsarbete. Barbara Hosaks känsla för ull går som en röd tråd genom hela verksamheten. För Barbara är hållbarhet, att arbeta med naturliga material och att ta ett socialt ansvar, viktigt när man som hon arbetar med produktionen på avstånd. – Jag anser att långsiktiga och ömsesidigt framgångsrika samarbeten skapas utifrån goda relationer, där ”mjuka” värden betyder mycket.

ALLIUM TWO STEP - rytmiskt randig

Allium Two Step, formgiven av Erika Lagerbielke, har ett mönster så självklart att det är evigt, men personligt komponerat i dimensioner och färgval. En matta som syns, men som tack vare självklarheten i det geometriska mönstret ändå passar väl in i de flesta miljöer. Här ges samma möjligheter, precis som med Allium Fox Trott, att komponera sin egen favoritmatta genom 17 olika färgalternativ. Alternativt väljer man någon av de varianter Kateha själva tagit fram: Corten,  Silver Blue, Deep Blue och Powder.
Om Erika Lagerbielke
Erika Lagerbielke är född i Stockholm 1960. Hon utbildades på Konstfack i Stockholm med inriktning Industridesign åren 1979 – 1983. Erika Lagerbielke är välkänd som glasformgivare. Ett av hennes projekt var glasservisen som var riksdagens och regeringens bröllopsgåva till Kronprinsessparet. En annan känd serie är Orrefors Intermezzo, vinglaset med den blå droppen.
 
För Erika är mattor en relativt ny genre inom formgivning, vilket hon tycker är oerhört spännande. Hon tar med sig sina erfarenheter från glasdesignen, arbetar gärna med färger i flera lager – en sorts genomsiktlighet. Hon ser mattan som en av rummets viktigaste möbler, för mattan skapar rum i rummet och tillför karaktär. Hon månar om funktion och innovation, designuttrycket är stilrent och dynamiskt med en varm grundton, och hon älskar att arbeta med färgsättningen.
 
– Jag är faktiskt uppvuxen bland garner och tyger. Mina föräldrar arbetade med textil konst och design i egen studio, och där fick jag ofta vara med. Jag har en stark känslomässig relation till textil, men ingen egentlig fackkunskap. Det gör arbetet med att designa mattor ganska spännande.
Kollektioner formgivna för Kateha:
Allium Two Step
Night and Day

Visste du att?

Med en lång historia, erfarenhet och textilt kunnande inom familjen – hela 270 år – drivs Kateha av viljan att arbeta med hållbar textil. Hållbart såväl ur material- och tillverkningssynpunkt som ur den rent estetiska.
Mattorna tillverkas omsorgsfullt för hand, vare sig de vävs, knyts, tuftas eller mönsterskulpteras. Eftersom samtliga är handvävda blir var och en sin egen.
Perfekta och samtidigt lite olika.

Kateha är ett gammelarabiskt ord för matta med lugg och underbara mattor tuftade eller hantverksmässigt vävda är vad Kateha producerat i Indien av erfarna hantverkare sedan år 1998. Materialen är självklart ull, lin och bomull.
Pressbilder: miljö- samt frilagda, laddas ner från bildbanken hos Tres PR
För mer information, högupplösta bilder eller produktlån till fotograferingar, kontakta Mia Bolin på Tres PR.

 
TRES PR
Showroom: Kungsklippan 11 A, Stockholm
Mia Bolin, mia@trespr.se
Tel: 070–983 88 55 
Website
Instagram
Email
PLODDER PR
Ulrika Görefält, ulrika.gorefalt@plodder.se
Tel: 0708-270553 
Website
Instagram
Email